Strona głowna » Artykuł sponsorowany » Ze złotem i z truflą. Top 4 najdroższych burgerów świata!

Ze złotem i z truflą. Top 4 najdroższych burgerów świata!

Przyzwyczajeni do nazywania ich fast-foodami, zwykliśmy zaliczać burgery do taniego jedzenia. Tymczasem w restauracjach na całym świecie te wyjątkowe dania serwowane są w oprawach i ze składnikami, które podnoszą cenę nawet do kilku tysięcy dolarów! Poznaj najdroższe burgery świata!

Najdroższy burger w Europie – The Golden Boy burger

Miejmy nadzieję, że Holendrzy znają się na burgerach tak dobrze jak Amerykanie, ponieważ to właśnie tu serwowany jest najdroższy burger w Europie. Za „jedyne” 5 tysięcy euro, możesz pożywić się smakowitym burgerkiem, w którym znajdziesz m.in. mięso kraba królewskiego, kawior belugi, białą truflę i majonez z kaczych jajek. Bułeczka natomiast została obsypana płatkami jadalnego złota. W cenie dania wliczony jest szampan Dom Pérignon. Jeśli masz luźne 22 tys. złotych do wydania, ten niebywały okaz możesz zjeść w restauracji De Daltons w miejscowości Voorthuizen.

 

Burger amerykański, cena z kosmosu

Jeśli nie masz wolnych 5 tysięcy euro, może zachęci Cię burger w niższej cenie. W Las Vegas czeka na Ciebie restauracja Fleur, a w niej burger za 3,5 tysiąca dolarów. Dzieło Huberta Kellera – tutejszego szefa kuchni – wkłada się z wołowiny Wagyu, foie gras i plastrów czarnych trufli. Całość zwieńcza truflowa brioszka – francuska bułka o delikatnym smaku. Zasadniczo danie podawane jest z butelką Chateau Petrus, jednak podnosi ona cenę burgera do 5 tys. dolarów. Na szczęście właściciele restauracji pozwalają z niej zrezygnować. Możesz więc swobodnie zjeść bezalkoholowy posiłek za jedyne 15 tys. złotych!

 

Wielka Brytania w amerykańskim stylu

Zniżmy nieco pułap i zawitajmy do restauracji Honky Tonk w Wielkiej Brytanii. Tu zamówić można Glamburgera, który składa się z japońskiej wołowiny Kobe, pasztetu z dziczyzny nowozelandzkiej, czarnych trufli, kawioru i serka brie. Bułka oczywiście ozdobiona została złotymi płatkami, a sos składa się m.in. z japońskiego majonezu, szampana i mango. Za taki rarytas zapłacisz mniej niż w Las Vegas i Voorthuizen – „zaledwie” 1100 funtów, czyli około 5500 złotych. Smacznego!

 

 

W Polsce taniej

Cena najdroższego polskiego burgera „niestety” pozostaje daleko w tyle zagranicznych konkurentów. „Zaledwie” około 100 zł zapłacisz za burgerka składające się z dwóch kotletów wołowych, marynowanych raków, prosciutto, kawioru, sosu szafranowego i bułki z płatkami jadalnego złota. W zestawie otrzymasz frytki truflowe. Takie danie zamówisz w Boston Burger w Browarach Warszawskich. 

Zawsze można też zejść na ziemię i zjeść pysznego burgera w Pasibusie – lokalu, który słynie z soczystych, aromatycznych dań przygotowanych z najwyższej jakości składników. Zawsze świeży i elegancko podany burger Częstochowa w Pasibusie to wydatek rzędu 30-40 zł – dokładnie tyle, ile powinien kosztować dobry burger! Tam zapraszamy wszystkich smakoszy, którzy lubią sobie poczytać, jednak na naprawdę dobry obiad nie muszą jeździć aż do Voorthuizen czy Las Vegas.