Strona głowna » Dębica » Zdrowa dieta wcale nie musi być droga

Zdrowa dieta wcale nie musi być droga

Często myślimy, że zdrowe żywienie jest drogie, skomplikowane oraz że stracimy mnóstwo czasu na przygotowywanie potraw. Otóż nic z tych rzeczy! Aby jeść zdrowo i tanio wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

Ważne jest to, aby nie sugerować się przyciągającą wzrok szatą graficzną i kreatywną nazwą produktu. Należy zwrócić uwagę na to, co jest napisane małym drukiem. W innym wypadku możemy kupić parówki bez mięsa lub jogurt owocowy bez grama owoców. Chleb, który powinien mieć w swoim składzie 3­4 składniki ma ich kilkanaście. Butelka ozdobiona ulubionymi postaciami z bajek, która zachwyci nasze dziecko, może zawierać napój sztucznie barwiony i konserwowany chemicznie. Można by tak wyliczać w nieskończoność ­ niestety.

Porównuj produkty z tej samej grupy

Możemy kupić dżem wytworzony z 30g lub 50g owoców na 100g produktu, chleb żytni wypieczony tylko z mąki żytniej lub ten, który ma jej dosłownie garść, wodę smakową z konserwantami chemicznymi lub bez nich. Przykładowo zawartość mięsa w parówkach może wynosić od 20 % do 97 %, a przyprawa ziołowa w 90 % składać się może z soli. Wybieraj produkty lokalne ze znajomego pochodzenia oraz te sezonowe. Jajka, kurę czy warzywa z pewnością lepiej kupić u zaprzyjaźnionej pani z bazaru. Wtedy wiadomo czym zakupiona kura była karmiona i w jakim środowisku żyła. Warzywa z bazaru czy z ekologicznych upraw może nie są idealnie równe i nie błyszczą się z daleka, ale za to są pozbawione zbędnych nawozów. Badania wykazały, że owoce i warzywa z upraw ekologicznych zawierają więcej witaminy C, niezbędnych minerałów i przeciwutleniaczy niż ich kuzyni uprawiani konwencjonalnymi metodami. Ważne, aby nasze zakupy składały się z produktów sezonowych. W lecie kupujmy maliny, borówki brzoskwinie, zimą zaś postawmy na cytrusy.

Razowe produkty zbożowe

Błonnik w nich zawarty wspomaga pracę naszych jelit i reguluje funkcjonowanie układu trawiennego. Produkty razowe mają również wiele cennych składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, które wspierają nasz układ krwionośny, nerwowy i mięśniowy. Dodatkowo produkty pełnoziarniste są mniej kaloryczne niż te wytworzone ze białej mąki pszennej. Warto pamiętać, że mąkę razową można stosować na co dzień w naszej kuchni do wypieku ciast, bułek, pierogów, a nawet pizzy.

Przystanek kasze

Na czele najtańszych i najlepszych kasz stoi kasza jaglana wraz ze swoją kaszową rodziną. Nadaje się zarówno do użycia na słono np. z mięsem i warzywami lub na słodko ­ z owocami. Otrzymuje się ją z nasion prosa, ma dużo białka i mało skrobi. Inne bardzo zdrowe i niedrogie kasze to jęczmienna i gryczana. Każda z nich pasuje niemal do wszystkiego. Gotuje się je naprawdę prosto, dlatego nie warto kupować droższych opakowań z porcjami do gotowania w plastikowych torebkach.

Zamiast soli zioła

Sól w diecie można ograniczyć zastępując ją ziołami. Lubczyk ­ uważany jest za naturalne magii, dodawany do rosołu i innych zup. Ma korzystny wpływ na pracę naszego żołądka. Kolejnym zdrowszym zastępnikiem soli jest bazylia. Ma działanie łagodzące, wzmacniające układ pokarmowy, przyśpiesza procesy trawienne, zapobiega też wzdęciom. Estragon ­ ma słonawy posmak, a więc dopełnia smak ryb oraz skorupiaków. Pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, cielęciny oraz do większości potraw z jajek. Wykazuje działanie przeciwgrzybiczne. Tymianek z kolei ­ ze względu na dużą ilość substancji smakowych ma działanie rozgrzewające, a dodatkowo jest pomocny przy zatwardzeniach. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Tymianek pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu. Jeśli nie zawsze wiesz jaki produkt wrzucić do swojego koszyka to masz niepowtarzalną okazję, aby zrobić zakupy ze specjalistą.  Opracowała: Ewa Wojtaszek , dietetyk Gabinetu Dietetycznego Bonne Santé, mieszczącego się w Rynku w Dębicy.