Strona głowna » Artykuł sponsorowany » Jak prawidłowo rozpuszczać czekoladę?

Jak prawidłowo rozpuszczać czekoladę?

Wiele przepisów na tradycyjne polskie ciasta, torty, a nawet proste ciasteczka wymaga użycia rozpuszczonej czekolady. W takiej postaci można łatwo ją połączyć z owocami, z kremem, a także z ciastem. Jednak zdarza się, że podczas roztapiania tabliczki oddziela się tłuszcz. Czasami zdarza się też, że czekolada nie jest gładka i ma grudki. Zastanawiasz się zatem, jak ją prawidłowo rozpuścić? Sprawdź!

W jaki sposób można rozpuścić czekoladę?

W social mediach można trafić na filmiki, których bohaterowie zanurzają całe opakowanie z tabliczką we wrzątku. Nie jest to dobry sposób na to, żeby skutecznie rozpuścić czekoladę i móc ją bezpiecznie zjeść. Plastik w kontakcie z wysoką temperaturą może zacząć się kurczyć i wydzielać różne szkodliwe substancje! Dlatego nie eksperymentuj, a postaw sprawdzone sposoby np. z serwisu W kuchni z Wedlem! Poznaj je.

Tradycyjne roztapianie czekolady w garnku

Przygotuj mały rondelek z grubym dnem. Ustaw go na małym palniku i włącz kuchenkę na małą moc. Włóż do środka naczynia połamaną czekoladę i zacznij delikatnie mieszać. Nie odchodź od garnka nawet na krok, ponieważ masa może zacząć się przypalać w każdej chwili.

Mieszaj czekoladę tak długo, aż się rozpuści. Jednocześnie sprawdzaj jej temperaturę. Nie może być zbyt ciepła, ponieważ wtedy oddzieli się tłuszcz. Dlatego co jakiś czas podnoś garnek do góry, aby lekko przestudzić masę i sprawdzić, czy jest gotowa do użytku.

Rozpuszczanie tabliczki w ten sposób może potrwać nawet kilkanaście minut. Jednak cierpliwość popłaca — dzięki temu czekolada równomiernie się roztopi i nie będzie grudek.

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej

Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej cieszy się dużą popularnością ze względu na łatwość kontrolowania całego procesu. Aby roztopić tabliczkę w ten sposób potrzebujesz:

  • rondla z gorącą wodą,
  • szklanej lub metalowej miski, która jest odporna na wysoką temperaturę.

Włóż naczynie do garnka tak, aby nie dotykało tafli wody. Włącz palnik, aby płyn w rondlu zaczął wrzeć. Za to do miski włóż czekoladę i zacznij ją powoli mieszać.

Po chwili możesz wyłączyć palnik. Gorąca woda będzie nadal podgrzewać naczynie z czekoladą, ale temperatura nie będzie rosła zbyt gwałtownie. Dzięki temu nie ma ryzyka, że od masy zacznie oddzielać się tłuszcz.

Podczas rozpuszczania czekolady w kąpieli wodnej można do niej dodać np. śmietankę kremówkę i uzyskać płynny krem, idealny do dekorowania tortu.

Roztapianie czekolady w mikrofali lub w piekarniku

Rozpuszczanie czekolady w mikrofali lub w piekarniku jest dość ryzykowne i wymaga dobrego wyczucia temperatury. Bardzo łatwo można zbyt mocno podgrzać tabliczkę, przez co oddzieli się tłuszcz.

Aby tego uniknąć, podgrzewaj czekoladę w niskiej temperaturze. W mikrofali może to być od 300 do 450 W, natomiast w piekarniku ok. 110°C. Cały proces roztapiania powinien trwać maksymalnie kilka minut.

Jak naprawić źle rozpuszczoną czekoladę?

Jeśli podczas rozpuszczania czekolady wydzielił się tłuszcz, nie wpadaj w panikę. Dodaj do masy łyżkę gorącego mleka lub wrzątku i energicznie wymieszaj całość. Po kilku sekundach rozpuszczona tabliczka powinna odzyskać jedwabistą konsystencję.

Roztapianie czekolady wymaga cierpliwości i uważności, jednak efekt jest wart tego poświęcenia. Powodzenia!