Nawet niejadalne grzyby znalazły się w koszyku handlujących. Na szczęście odrzucił je klasyfikator. Od kilku tygodni na dębickim targowisku przy ul. Kraszewskiego oferowane są do sprzedaży różnego rodzaju grzyby. Należy pamiętać, że aby sprzedawać grzyby sprzedający powinien posiadać specjalny, ważny 48 godzin atest wydany przez klasyfikatora grzybów. Sprawdzenie oferowanych do sprzedaży grzybów odbywa się bezpłatnie.
Kupowanie grzybów bez atestu jest dużym ryzykiem dla życia i zdrowia, ponieważ jak pokazuje doświadczenie klasyfikatora grzybów z Urzędu Miejskiego z ostatnich dni na rynku pojawiają się grzyby niejadalne. Sezonowa sprzedaż grzybów pozwala niejednokrotnie podreperować domowy budżet. Mieszkańcy okolicznych miejscowości zbierają grzyby i oferują ich sprzedaż na dębickim targowisku. Należy jednak pamiętać o tym, aby sprzedawane grzyby miały wymagany atest wydany przez uprawnionego klasyfikatora grzybów. Klasyfikator powinien ocenić w miejscu sprzedaży, czy oferowane grzyby nadają się do spożycia, natomiast sama sprzedaż powinna mieć miejsce wyłącznie na targowiskach i w placówkach handlowych.
W ostatnich dniach na dębickim targowisku obok jadalnych grzybów pojawiły się także pojedyncze grzyby trujące, których spożycie może skutkować silnym zatruciem a nawet śmiercią. Dzięki prowadzonemu bezpłatnie dla sprzedających sprawdzaniu i atestowaniu grzybów można wyeliminować zagrożenie wprowadzenia do sprzedaży trujących grzybów. Kontakt do klasyfikatora grzybów: 794 036 895.