Skip to content
  piątek 11 lipca 2025
Trending
9 lipca 2025Woda popłynie sprawniej – wsparcie dla spółek wodnych 8 lipca 2025Filtr wnętrza – komfort oddychania w samochodzie 2 lipca 2025Blisko natury – projekt, który jednoczy ludzi i przypomina o wartościach ukrytych w przyrodzie 1 lipca 2025Pizza na wynos i plener – 5 pomysłów na chill z przyjaciółmi na świeżym powietrzu 1 lipca 2025Jak dystrybutorzy owoców zapewniają najwyższą jakość przez cały rok? 1 lipca 2025Dlaczego warto dbać o skórę dłoni? 24 czerwca 2025Kolorowe akcenty w stonowanych wnętrzach – jak dodać życia z umiarem? 16 czerwca 2025Magia Nocy Świętojańskiej w Pustyni 16 czerwca 2025Dzieci bez boiska. Klub prosi o pomoc dla dzieci 15 czerwca 2025Emocje i rekordy na II Mistrzostwach w Wyciskaniu Sztangi w Dębicy 12 czerwca 2025Jak zoptymalizować zużycie energii klimatyzacji przy użyciu magazynów energii? 5 czerwca 2025Drony w ochronie farm fotowoltaicznych – jak zabezpieczyć inwestycję? 5 czerwca 2025Lubrykanty na bazie wody vs silikonu: Kompleksowy przewodnik po wyborze
Wiadomości Dębickie
  • Brzostek
  • Czarna
  • Dębica
  • Gmina Dębica
  • Jodłowa
  • Pilzno
  • Żyraków
  • Powiat Dębicki
Wiadomości Dębickie
Wiadomości Dębickie
  • Brzostek
  • Czarna
  • Dębica
  • Gmina Dębica
  • Jodłowa
  • Pilzno
  • Żyraków
  • Powiat Dębicki
Wiadomości Dębickie
  Dębica  Dbamy o to, by nasza kuchnia była zdrowa
DębicaWydarzenia

Dbamy o to, by nasza kuchnia była zdrowa

Tomasz RowińskiTomasz Rowiński—24 lipca 20150
FacebookX TwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Z Renatą Nagawiecką – Kucharz, właścicielką restauracji i hotelu Wiluszówka w Dębicy, o zdrowej kuchni, sezonowych przysmakach i tradycyjnych potrawach, rozmawia Katarzyna Sobieniewska – Pyłka

Państwa restauracja słynie nie tylko ze znakomitej, ale też i zdrowej kuchni. W jaki sposób dbacie Państwo o podniebienia swoich gości?

Nasza zdrowa kuchnia to trochę moje zamiłowanie do zdrowego stylu życia. Szczególnie jak się człowiek naogląda wszystkich programów o przetworzonej żywności, popatrzy, co zjada zupełnie nieświadomie, w swojej kuchni stara się, by wszystko było jak najlepszej jakości, bez polepszaczy, chemii, substytutów, proszków i temu podobnych dodatków. W życiu i tak jest wystarczająco dużo sztuczności.

Ma Pani takie danie, którym najbardziej się Pani szczyci? Takie zdrowe, smaczne i zaskakujące?

More stories

Połakomił się na czapkę i rękawice z barwami klubu

12 grudnia 2016

Handlowali nielegalnym alkoholem i papierosami

19 września 2018

Dębica na szlaku Centralnego Okręgu Przemysłowego

7 września 2016

Męskie głosy na karnawał

10 grudnia 2017

No pewnie! Mam taką swoją zupę – niespodziankę, która nazywa się zupa z orzechów włoskich , a właściwie niewiele ma wspólnego z orzechami włoskimi. One są w zasadzie tylko dodatkiem do niej. To zupa kremowa, zrobiona na bazie kopru włoskiego i konia z rzędem temu, kto zgadnie jedząc ją pierwszy raz, co je. Nie tak dawno, kiedy gościłam u siebie dwudziestoosobową ekipę na obiedzie, nie podałam wcześniej menu i zrobiłam konkurs na to, z czego zrobiona jest zupa. Do wygrania była butelka wina. Wino zostało w restauracji – nikt nie zgadł.

Oczywiście jest to nie dość że smaczna, to bardzo zdrowa zupa?

Oczywiście. Nie ma w niej ani grama mąki, same jarzyny. Ale więcej nie powiem. Nie zdradzę tego przepisu, bo to jedno z najbardziej zaskakujących naszych dań. Powiem tylko, że choć koper włoski, który jest bardzo charakterystyczna rośliną kojarzoną się większości ze smakiem i zapachem anyżu, to u nas anyżem nie pachnie. Cała tajemnica tkwi w tym, by pozbyć się tego zapachu.

Wracając do zdrowej kuchni: W Wiluszówce serwowane są zdrowe i pyszne dania sezonowe. Teraz jeszcze na stołach królują szparagi, a co będzie następne, kiedy sezon na szparagi się skończy?

Jeszcze , ale to już ostatnie dni, oferujemy przystawkę szparagową, zupę z białych szparagów, pasty, czyli makaronu ze szparagami oraz tartę ze szparagami. Po tygodniach szparagowych przyjdzie czas na dania z truskawkami.

Truskawki kojarzą mi się głównie z deserami….

Prócz deserów będziemy mieli kilka innych, truskawkowych niespodzianek. Zaczniemy od przystawki, czyli sałatki z truskawkami. Podawać będziemy w dwóch wariantach, z mięsem wołowym i bez, dla wegetarian. Wszędzie dodatkiem będzie ocet balsamiczny, ponieważ truskawki znakomicie się z nim łączą. Będzie też pierś z kaczki w marynacie z czerwonego wina z dodatkiem truskawek oraz knedle nadziewane truskawkami. A na deser creme brulee, z truskawkami oczywiście.

Prócz sezonowej kuchni, w karcie są wciąż typowe polskie dania

Mamy, oczywiście prawdziwą polską kuchnię. Jest na przykład typowy polski schabowy, bo jego nie może nie być. U nas nazywa się to kotlet włościański i mam tak mnie więcej 30 cm długości. Jest też nasza polska duszona karkówka, z kminkiem. Po pierwsze dlatego, że miewamy klientów zagranicznych, a oni chętnie próbują naszej tradycyjnej kuchni, ale i nasi rodzimi klienci wcale nie są nastawieni na nowości. Na co dzień jednak to tradycja wygrywa.

Czytaj także:

Woda popłynie sprawniej – wsparcie dla spółek wodnych

Filtr wnętrza – komfort oddychania w samochodzie

FacebookX TwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail
Igloopolanie jadą do Kapuvaru
Dyskutowali o transporcie publicznym
Related posts
  • Related posts
  • More from author
Powiat Dębicki

Woda popłynie sprawniej – wsparcie dla spółek wodnych

9 lipca 20250
Artykuł sponsorowany

Filtr wnętrza – komfort oddychania w samochodzie

8 lipca 20250
Gmina Dębica

Blisko natury – projekt, który jednoczy ludzi i przypomina o wartościach ukrytych w przyrodzie

2 lipca 20250
Load more
Read also
Powiat Dębicki

Woda popłynie sprawniej – wsparcie dla spółek wodnych

9 lipca 20250
Artykuł sponsorowany

Filtr wnętrza – komfort oddychania w samochodzie

8 lipca 20250
Gmina Dębica

Blisko natury – projekt, który jednoczy ludzi i przypomina o wartościach ukrytych w przyrodzie

2 lipca 20250
Artykuł sponsorowany

Pizza na wynos i plener – 5 pomysłów na chill z przyjaciółmi na świeżym powietrzu

1 lipca 20250
Artykuł sponsorowany

Jak dystrybutorzy owoców zapewniają najwyższą jakość przez cały rok?

1 lipca 20250
Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto dbać o skórę dłoni?

1 lipca 20250
Load more
Ostatnie wpisy
  • Woda popłynie sprawniej – wsparcie dla spółek wodnych
  • Filtr wnętrza – komfort oddychania w samochodzie
  • Blisko natury – projekt, który jednoczy ludzi i przypomina o wartościach ukrytych w przyrodzie
  • Pizza na wynos i plener – 5 pomysłów na chill z przyjaciółmi na świeżym powietrzu
  • Jak dystrybutorzy owoców zapewniają najwyższą jakość przez cały rok?

# TRENDING

DębicawnaidozdlajakgminadębicygminywypadekpilznolatoszynsięoradyGmina Dębicaszkoładzień
© Copyright 2025, All Rights Reserved
  • Redakcja
  • Patronat
  • Polityka prywatności
Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przeze mnie ze strony internetowej wiadomoscidebickie.pl, w tym zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, które obejmują także niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie mojej aktywności na portalu przez AS Media s.c., skrytka pocztowa 47, 39-200 Dębica oraz zaufanych partnerów. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją dowolnym momencie wycofać, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.Zgoda