Projekt technologiczny to składający się z dwóch głównych części – graficznej i opisowej, dokument będący odzwierciedleniem układu pomieszczeń oraz urządzeń technologicznych znajdujących się wewnątrz, zaprojektowany zgodnie z wymogami sanitarno-epidemiologicznymi. Profesjonalnie wykonany projekt technologiczny przybliży cię do wejścia na rynek i funkcjonowaniu na nim, tym samym pozwoli zminimalizować ryzyko zaistnienia jakichkolwiek błędów, które mogą generować nadprogramowe koszty. W przypadku lokali gastronomicznych należy zwrócić szczególną uwagę na szczegółowe wytyczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Wówczas warto skonsultować się z firmą zajmującą się tworzeniem profesjonalnych projektów technologicznych. Oczywiście zaprojektowanie go samodzielnie jest możliwe – niemniej jednak może być stosunkowo uciążliwe i wiązać się z popełnieniem kosztownych błędów.
Gdzie zasięgnąć po pomoc? Firma Horeca-Design, bazując na swoim wieloletnim doświadczeniu w branży gastronomicznej i hotelarskiej, pomogła wielu firmom w stworzeniu profesjonalnego projektu technologicznego. Jeżeli zatem stoisz przed wyzwaniem, jakim jest otwarcie lokalu gastronomicznego, zajrzyj koniecznie tutaj – https://horeca-design.pl/!
Projekt technologiczny – dla kogo?
Planując otwarcie lokalu gastronomicznego czy salonu beauty, stworzenie projektu technologicznego to absolutna konieczność. Gastronomia jest objęta nadzorem Głównego Inspektoratu Sanitarnego, a co za tym idzie, jeszcze zanim oddasz lokal do remontu, obligatoryjne jest stworzenie projektu technologicznego. Odpowiednio przygotowany pozwoli zminimalizować wam ilość formalności związanych z sanepidem i przybliży was do otwarcia punktu gastronomicznego. Bez względu na to czy planujesz otwarcie restauracji, kawiarni, czy food trucka – projekt technologiczny to mus. Gdy zostanie zaopiniowany pozytywnie przez rzeczoznawcę ds. sanitarno-epidemiologicznych, będziesz mógł rozpocząć pierwsze prace wewnątrz.
Projekt technologiczny – czy zawsze jest obowiązkowy?
Tutaj poniekąd możemy spotkać się z rozbieżnością informacji – i to niemałą! Wiele zależy bowiem od wybranej stacji sanepidowskiej. Niektóre stacje wymagają doręczenia profesjonalnego projektu technologicznego, drugie – niekoniecznie. Niemniej projekt technologiczny to istotny element z punktu widzenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego, bez którego po prostu się nie obejdzie. Duże znaczenie ma też to, czy lokal był wcześniej dostosowany pod użytek stricte gastronomiczny. Odpowiednio wykonany projekt powinien zawierać wszelkie niezbędne informacje, w tym właśnie nazwę i adres firmy, szczegółowy opis działalności czy doskonale opracowana legenda, w której zostaną ujęte wszystkie urządzenia i sprzęty technologiczne. Bez tego ani rusz!
Jeżeli jednak zdecydujesz się na samodzielne wykonanie projektu technologicznego gastronomii, zrób dokładny research i zadzwoń do sanepidu. Unikniesz kosztownych błędów i zaoszczędzisz sporo cennego czasu!