Mięso z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jagnięcina, wieprzowina, mięso z kaczki czy z dzika – to przepis na idealnego grilla. Jednak pewnie wile osób zastanawia się jak długo grillować poszczególne rodzaje mięsa. O tym wszystkim piszemy poniżej. Zachęcamy do lektury naszego artykułu. Trzy, dwa, jeden i zaczynamy!
Ile grillować jagnięcinę?
Bez wątpienia jagnięcina przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom mięsa. Jak właściwie przyrządzić ją na grillu? Kotlet jagnięcy (ok. 3 cm grubości) powinien na ruszcie spędzić ok. 12 minut. Z kolei udziec jagnięcy trzeba grillować ok. 1 godziny, a golonkę jagnięcą (bez kości), zwijaną na pieczeń – ok. 2 godzin. Z jagnięciną idealnie komponują się świeże zioła, a także ostre pasty.
Ile grillować wieprzowinę?
Wieprzowina to zazwyczaj obowiązkowy element każdego grilla. Ile zatem należy grillować to mięso? Polędwicę wieprzową grillujemy około pół godziny, a kotleta (o grubości 3 cm) – ok. 12 minut. Jednym z najbardziej wymagających części wieprzowiny są żeberka, które na ruszcie powinny spędzić 4-5 godzin.
Ile grillować kaczkę?
Kaczka to idealne mięso na grilla, choć jeszcze wciąż niedoceniane. Przede wszystkim posiada ona tłustą skórę. Tłuszcz topi się i skapuje do paleniska, a to sprzyja powstawaniu płomieniu. O tym powinniśmy pamiętać, ponieważ taki tłuszcz może ulec zapaleniu i zbyt mocno przypalić jeszcze w środku surowe mięso. Z tego względu poleca się opieczenie kaczego mięsa na patelni, zanim trafi na ruszt. Ile grillować kaczkę? Otóż filet powinniśmy piec na grillu ok. 15 minut, a całą kaczkę – ok. 2 godzin.
Jak długo grillować dziczyznę?
Mięso z jelenia, dzika czy sarny idealnie smakuje z grilla. Comber z jelenia, bez kości powinniśmy trzymać na ruszcie ok. pół godziny, a schab i polędwicę z dzika – ok. 25 minut.
Jak wybrać mięso na grilla?
Na grilla powinniśmy wybierać mięso świeże i dobrej jakości. Sprawdzonym dostawcą mięsa i kiełbas na rynku jest sieć sklepów Świeżyzna. Stawia ona tradycyjną recepturę i nowoczesną technologię. Takie połączenie pozwala na wytworzenie produktów najwyżej jakości. Firma posiada certyfikat „Gwarantowanej Jakości Żywności”, co świadczy o przykładaniu dużej uwagi do bezpieczeństwa. Przedsiębiorstwo zyskało renomę na rynku i spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.
Czas rozpocząć grillowanie! Życzymy smacznego!