Strona głowna » Artykuł sponsorowany » Jak długo grillować mięso?

Jak długo grillować mięso?

Mięso z grilla to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jagnięcina, wieprzowina, mięso z kaczki czy z dzika – to przepis na idealnego grilla. Jednak pewnie wile osób zastanawia się jak długo grillować poszczególne rodzaje mięsa. O tym wszystkim piszemy poniżej. Zachęcamy do lektury naszego artykułu. Trzy, dwa, jeden i zaczynamy!

 

Jak długo grillować mięso?

Jak długo grillować mięso?

Ile grillować jagnięcinę?

Bez wątpienia jagnięcina przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom mięsa. Jak właściwie przyrządzić ją na grillu? Kotlet jagnięcy (ok. 3 cm grubości) powinien na ruszcie spędzić ok. 12 minut. Z kolei udziec jagnięcy trzeba grillować ok. 1 godziny, a golonkę jagnięcą (bez kości), zwijaną na pieczeń – ok. 2 godzin. Z jagnięciną idealnie komponują się świeże zioła, a także ostre pasty.

Ile grillować wieprzowinę?

Wieprzowina to zazwyczaj obowiązkowy element każdego grilla. Ile zatem należy grillować to mięso? Polędwicę wieprzową grillujemy około pół godziny, a kotleta (o grubości 3 cm) – ok. 12 minut. Jednym z najbardziej wymagających części wieprzowiny są żeberka, które na ruszcie powinny spędzić 4-5 godzin.

Ile grillować kaczkę?

Kaczka to idealne mięso na grilla, choć jeszcze wciąż niedoceniane. Przede wszystkim posiada ona tłustą skórę. Tłuszcz topi się i skapuje do paleniska, a to sprzyja powstawaniu płomieniu. O tym powinniśmy pamiętać, ponieważ taki tłuszcz może ulec zapaleniu i zbyt mocno przypalić jeszcze w środku surowe mięso. Z tego względu poleca się opieczenie kaczego mięsa na patelni, zanim trafi na ruszt. Ile grillować kaczkę? Otóż filet powinniśmy piec na grillu ok. 15 minut, a całą kaczkę – ok. 2 godzin.

Jak długo grillować dziczyznę?

Mięso z jelenia, dzika czy sarny idealnie smakuje z grilla. Comber z jelenia, bez kości powinniśmy trzymać na ruszcie ok. pół godziny, a schab i polędwicę z dzika – ok. 25 minut.

Jak wybrać mięso na grilla?

Na grilla powinniśmy wybierać mięso świeże i dobrej jakości. Sprawdzonym dostawcą mięsa i kiełbas na rynku jest sieć sklepów Świeżyzna. Stawia ona tradycyjną recepturę i nowoczesną technologię. Takie połączenie pozwala na wytworzenie produktów najwyżej jakości. Firma posiada certyfikat „Gwarantowanej Jakości Żywności”, co świadczy o przykładaniu dużej uwagi do bezpieczeństwa. Przedsiębiorstwo zyskało renomę na rynku i spełnia oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.

Czas rozpocząć grillowanie! Życzymy smacznego!

0 0 głosów
Ocena artykułu
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x