W restauracji SteakHouse w Dębicy odbyły się IX Turniej Nalewek Galicyjskich im. Cesarza Franciszka Józefa I oraz druga edycja Turnieju Win Galicyjskich im. Cesarzowej Elżbiety. W bieżącym roku triumfowały panie, Monika Dziedzic przekonała jurorów smakiem nalewki z aronii, zaś Elżbieta Bielańska winem białym półwytrawnym.
Wina degustowali samorządowcy Wojciech Staniszewski, burmistrz Brzostku i Marek Mikrut, zastępca wójta gminy Dębica oraz przedstawicielka biznesu Urszula Zybura z Drukarni Zet. Drugim miejscem nagrodzili wino wytrawne różowe zaś trzecim wino wytrawne czerwone, oba wyprodukowane przez Jerzego Zielińskiego. Wyróżnienie jurorzy przyznali Maderze Henryka Flisa.
Wśród nagrodzonych nalewkowiczów tradycyjnie znalazł się już Aleksander Reguła. Jego wiśniówka zajęła drugie miejsce. Trzecie miejsce zajęła nalewka z żurawiny wyprodukowana przez Klaudię Regułę, zaś wyróżnienie otrzymała nalewka z pigwy autorstwa Andrzeja Zielińskiego. W jury turnieju nalewek zasiedli: Mariusz Szewczyk, burmistrz Dębicy, Małgorzata Kędzior, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Dębicy i Agnieszka Żurek, wiceprezes Przedsiębiorstwa Gospodarowania Odpadami w Paszczynie.
Tradycyjnie rozbrzmiewał Marsz Radetzkiego, hymn turnieju, w wykonaniu młodego zespołu muzycznego Klezband. O coraz bardziej popularnych polskich winach opowiadali Piotr Bassara, szef kuchni restauracji SteakHouse oraz Jan Kula, prezes Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy. Imprezę prowadzili Jacek Dymitrowski, prezes Towarzystwa Przyjaciół Ziemi Dębickiej, które było organizatorem obu turniejów oraz Monika Rojek – Kałek, naczelnik Wydziału Promocji Urzędu Miejskiego w Dębicy.