W Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Brzostku w czasie ferii zimowych odbyły się trzy kursy, w których wzięło udział łącznie 55 uczestników, uczniów oraz absolwentów.
W pierwszym tygodniu zimowego wypoczynku 18 uczniów z klas Technikum Żywienia oraz Zasadniczej Szkoły Zawodowej o kierunku cukiernik, ukończyło kurs kelnerski, którego celem było zdobycie dodatkowych kwalifikacji. Podobnie jak w latach poprzednich uczestnikami kursu byli uczniowie, którzy chcieli rozwinąć swoje zdolności jak i osoby pragnące poznać kelnerskie zagadnienia. Szkolenie wprowadziło od podstaw w kwestie obsługi konsumenta w czasie wykładów teoretycznych oraz zajęć praktycznych, realizowanych w salach szkolnych warsztatów. Program kursu obejmował zagadnienia związane z zawodem kelnera, przygotowaniem stanowiska pracy, obsługę gości restauracyjnych oraz tyle obsługi: serwis francuski, rosyjski, angielski, amerykański. Zaprezentowana była także zastawa stołowa, profesjonalne nakrywanie do stołu, informacje o bieliźnie stołowej, technice noszenia naczyń, tac. Szkolenie obejmowało także organizację i technikę obsługi przy serwowaniu posiłków, dobór alkoholi do potraw, zbieranie zastawy stołowej po konsumpcji oraz organizację przyjęć okolicznościowych. Na zakończenie kursu odbył się egzamin teoretyczny oraz praktyczny. Wszyscy uczestnicy zdali pozytywnie otrzymując zaświadczenie o ukończonym szkoleniu.
Egzaminem państwowym przed Komisją Urzędu Dozoru Technicznego z Tarnowa dla 17 uczestników zakończył się kurs kierowca wózków jezdniowych. Celem kursu była nauka i zdobycie uprawnień zezwalających na kierowanie wózkami jezdniowymi wraz z wymianą butli gazowej. Tegoroczny kurs w całości odbył się w pracowniach szkolnych warsztatów, co było dodatkowym udogodnieniem dla uczestników. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z typami wózków, ich budową, czynnościami operatora przed podjęciem pracy i po pracy wózkami, zasadami załadunku, zachowaniem bezpieczeństwa przy obsłudze wózków przed podjęciem pracy i po pracy wózkami oraz praktyczną jazdą.
Z kursu obsługi kas fiskalnych skorzystało 20 uczestników. Kursanci realizowali program teoretyczny i praktyczny z budowy i zasady działania kas różnych producentów, obsługi klienta przy użyciu czytnika kodów kreskowych oraz obsługi sklepu na poziomie kierownika. – Na zakończenie wszystkich kursów, po wręczeniu zaświadczeń, przeprowadzono ankiety – informuje Teresa Radelczuk. – Ich analiza wskazuje na zadowolenie wszystkich uczestników, którzy wysoko ocenili poziom realizacji kursów, odpowiedni termin ,przydatność omawianych zagadnień, sposób prowadzenia oraz organizację szkoleń.
FOT. ARCHIWUM ZESPOŁU SZKÓŁ