Zespół Szkół Zawodowych w Pustkowie-Osiedlu gościł 27 listopada br. znakomitego kucharza i restauratora – Roberta Sowę. Podczas spotkania uczniowie – przyszli adepci sztuki kulinarnej dowiedzieli się m.in.: jak łączyć ze sobą produkty, jak przyprawiać, żeby wydobyć i podkreślić smak przyrządzanych potraw.
Młodzież miała okazje nauczyć się, jak przyrządzić potrawy z kuchni samego mistrza kulinarnego tj. zupę hiszpańską z chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, pierś z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz kardamonowy torcik bezowy z kremem waniliowym i owocami.
Dania prezentowały się niezwykle efektownie i smakowały wybornie. W warsztatach uczestniczyło 32 uczniów. Nad ich pracą czuwał wspomniany Robert Sowa i jego współpracownicy: Krzysztof Baranowski oraz Konrad Kornaszewski. Warsztaty kulinarne zorganizowane zostały przez markę Prymat, którą reprezentował Filip Lato, a z ramienia ZSZ w Pustkowie-Osiedlu nad przebiegiem warsztatów czuwały Bernadetta Ząbek i Bernadeta Krupa.
foto: ZSZ Pustków-Osiedle