To może być nie lada kąsek dla miłośników dobrej muzyki i zabawy a nie gardzących prostym i pysznym jedzeniem przygotowanym przez najlepszych polskich kucharzy. Wszystko za sprawą Steakhouse Festival. Ta uczta kulinarno – kulturalna odbędzie się 5 i 6 sierpnia br. w Dębicy.
Pomysł na festiwal zrodził się spontanicznie – mówi Piotr Bassara, właściciel restauracji SteakHouse w Dębicy. – Dla naszych klientów organizujemy co jakiś czas koncerty, by przy okazji kolacji w weekend mogli posiedzieć ze znajomymi, posłuchać muzyki. Występują u nas artyści polscy i zagraniczni. Ustawiając koncerty na lato na piątek i sobotę okazało się, że do dwóch zespołów, chcą dołączyć dwa kolejne i stwierdziliśmy, że skoro tak, to nie ma przeszkód, by do nich dołączyły kolejne.
Imprezę poprowadzi Kamil Dobrowolski, młody polski aktor, który zagrał w oskarowym filmie „Syn Szawła”. Wystąpią polski Boogie Boys, irlandzko – czeski Travis O’Neill and His Cardinal Sins, kanadyjski Marystown, polski Freeborn Brothers, z Niemiec Philip Bradatsch oraz polskie The Real Gone Tones i The Louders oraz Max Gammel.
To artyści może mniej znani szerszej publiczności ale prezentujący znakomity poziom artystyczny, nagrywają płyty i teledyski, z powodzeniem występują na koncertach – mówi Piotr Bassara. – Muzyka to współczesne country, połączone z bluesem, ale i popem. Będzie wiele muzycznych niespodzianek, jeden z zespołów obchodzić będzie 10 – lecie działalności, będzie degustacja piwa z jednego z browarów.
Festiwal odbędzie się na części parkingu przed restauracją SteakHouse. Wejście na festiwal będzie darmowe, jednak będzie obowiązywać rezerwacja dostępnych stolików ze względu na ograniczenia. – Oczywiście miejsc jest dużo, wpuścimy wszystkich, ale żeby sobie usiąść przy stoliku i nie martwić się czy będzie wolne miejsce polecamy rezerwować je już teraz – mówi Piotr Bassara. – Impreza jest przewidziana dla kilkuset osób.
Impreza będzie utrzymana w stylistyce amerykańskiej zabawy country. Będzie podłoga do tańczenia, także scenografia wprowadzi w nastrój pikniku. Jak amerykańskie barbecue party oraz fakt, że festiwal nosi nazwę restauracji serwującej steki nie zabraknie także menu z grilla. Znajdą się w nim żebro wołowe i żeberka wieprzowe, brisket wołowy, domowe kiełbaski włoskie i bratwursty, pulled pork sandwich, kark długo grillowany, flank steak, ziemniaki pieczone i sałatka Coleslaw, czyli kwintesencja kuchni amerykańskiej.
Ze swoją lokomotywą smokerem czyli olbrzymim grillem parowym przyjedzie Maciej Grubman z BBQ Polska – mówi Piotr Bassara. – Przyjazd zapowiedziało już wielu naszych przyjaciół, kucharzy z całej Polski. Za część kulinarną odpowiadam ja zaś za muzyczną Nico Soszyński.
Koncerty rozpoczynać się będą o godz. 18.00. Patronat medialny sprawują: tygodnik „Wiadomości Dębickie” i program „GotuJemy! ze Splendorem”.