Strona domowa » DĘBICA » SteakHouse Festival już w piątek

SteakHouse Festival już w piątek

Trwają ostatnie przygotowania do Steakhouse Festival, prawdziwej uczty kulinarno – kulturalnej, która odbędzie się 5 i 6 sierpnia br. w Dębicy. To może będzie nie lada gratka dla miłośników dobrej muzyki i zabawy lubiących przy tym smacznie zjeść.

Pomysł na festiwal zrodził się spontanicznie podczas ustaleń organizacji koncertów między Piotrem Bassarą, właścicielem restauracji SteakHouse w Dębicy a Nico Soszyńskim, muzykiem The Freeborn Brothers. – Dla naszych klientów organizujemy co jakiś czas koncerty, by przy okazji kolacji w weekend mogli posiedzieć ze znajomymi, posłuchać muzyki – mówi Piotr Bassara. – Występują u nas artyści polscy i zagraniczni. Ustawiając koncerty na lato na piątek i sobotę okazało się, że do dwóch zespołów, chcą dołączyć dwa kolejne i stwierdziliśmy, że skoro tak, to nie ma przeszkód, by do nich dołączyły kolejne.

Imprezę poprowadzi Kamil Dobrowolski, młody polski aktor, który zagrał w oskarowym filmie „Syn Szawła”. Przed mieszkańcami wystąpią polski Boogie Boys, irlandzko – czeski Travis O’Neill and His Cardinal Sins, kanadyjski Marystown, polski Freeborn Brothers, z Niemiec Philip Bradatsch oraz polskie The Real Gone Tones i The Louders oraz Max Gammel.

– To artyści może mniej znani szerszej publiczności ale prezentujący znakomity poziom artystyczny, nagrywają płyty i teledyski, z powodzeniem występują na koncertach – mówi Piotr Bassara. – Muzyka to współczesne country, połączone z bluesem, ale i popem. Będzie wiele muzycznych niespodzianek, jeden z zespołów obchodzić będzie 10 – lecie działalności, będzie także degustacja piwa z jednego z browarów. Oczywiście jest to festiwal nazwany od naszego lokalu, więc nie zabraknie także steków.

Festiwal odbędzie się na części parkingu przed restauracją SteakHouse. Wejście na festiwal będzie darmowe, jednak będzie obowiązywać rezerwacja, bowiem liczba miejsc siedzących i stolików jest ograniczona. – Oczywiście miejsc jest dużo, wpuścimy wszystkich, ale żeby sobie usiąść przy stoliku i nie martwić się czy będzie wolne miejsce polecamy rezerwować wstęp – mówi Piotr Bassara. – Nie ma szans, byśmy pilnowali miejsc, ale nie powinno ich braknąć.

Impreza jest przewidziana dla kilkuset osób. Będzie utrzymana w stylistyce amerykańskiej zabawy. Będzie podłoga do tańczenia, także scenografia wprowadzi w nastrój pikniku. Jak amerykańskie barbecue party nie zabraknie także menu z grilla. Znajdą się w nim żebro wołowe i żeberka wieprzowe, brisket wołowy, domowe kiełbaski włoskie i bratwursty, najsłynniejsza kanapka – pulled pork sandwich, kark długo grillowany, flank steak, czyli znakomity stek z łaty wołowej, ziemniaki pieczone i sałatka coleslaw, czyli kwintesencja kuchni amerykańskiej.

– Ze swoją lokomotywą smokerem czyli olbrzymim grillem parowym przyjedzie Maciej Grubman z BBQ Polska – mówi Piotr Bassara. – Przyjazd zapowiedziało już wielu naszych przyjaciół, kucharzy z całej Polski. Za część kulinarną odpowiadam ja, zaś za muzyczną Nico Soszyński.

Koncerty rozpoczynać się będą o godz. 19.00.