Strona głowna » Jodłowa » Przepis na świąteczny placek tortowy Stowarzyszenia KGW Dzwonowa

Przepis na świąteczny placek tortowy Stowarzyszenia KGW Dzwonowa

Blat kakaowy : 2 szklanki cukru kryształu, 0,75 szklanki wody, 4 łyżki kakao, pół kostki margaryny. Wszystkie składniki roztopić zagotować następnie schłodzić . Do schłodzonego ciasta dodać 6 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać pod koniec ubić pianę z sześciu białek i delikatnie zamieszać z ciastem. Wylać do formy i piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu placek przekroić na dwie części.

Beza kokosowa :15 dkg cukru 20 dkg drobnego kokosu. 6 białek ubić na sztywno dodać cukier , kokos, i piec w piekarniku około 30 minut. Masa budyniowa : 0.75 litra mleka 2 budynie śmietankowe ,4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła, 1 kostka margaryny Kasi. Podane składniki wymieszać i zagotować aż do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń schłodzić. Utrzeć z kostką masła i margaryny.

Przekładanie ciasta: blat ciemny posmarować 1/2 masy budyniowej następnie nałożyć bezę kokosową. Na bezę wyłożyć drugą część masy budyniowej przykryć drugą częścią blatu kakaowego. Polać polewą i posypać kokosem.

Przepis znajduje się w świątecznym wydaniu tygodnika „Wiadomości Dębickie”.