Strona domowa » GMINA DĘBICA » Powstaje Centrum Logistyczne Śnieżki

Powstaje Centrum Logistyczne Śnieżki

Jeszcze w 2018 roku Śnieżka przystąpi do budowy nowoczesnego Centrum Logistycznego w Zawadzie. Trwają zaawansowane prace projektowo-administracyjne. Inwestycja, która powstanie na zakupionej 15-hektarowej działce w Zawadzie k. Dębicy, rusza pełną parą. Obiekt o charakterze magazynowo – biurowym, o powierzchni ponad 44 tys. m2, pozwoli na jeszcze bardziej wydajną obsługę rynku, będzie też w pełni dostosowany do konfekcjonowania różnych typów przesyłek – zarówno nisko, jak i wysokogabarytowych oraz tych rozdrobnionych pod względem ilości różnych typów produktów w jednej przesyłce.

Z logistycznego punktu widzenia nowy magazyn przejmie funkcje dotychczasowych Magazynów Wyrobów Gotowych w Brzeźnicy, Lubzinie i Pustkowie. Pod względem organizacji czasu pracy inwestycja umożliwi Śnieżce realizację zadań w systemie 3-zmianowym i rezygnację z pracy weekendowej. Gabaryty obiektu będą pozwalały na połączenie zespołów z trzech dotychczasowych lokalizacji i na podział obecnych czterech brygad na trzy liczniejsze.

Poddębickie centrum ma nominalnie pomieścić około 55 tys. palet (o wadze do 800 kg towaru), składowanego na ośmiopoziomowych regałach. Docelowo ma pozwalać na wysyłkę do 2 tys. palet na dobę. Zdolności obiektu będą się zwiększały stopniowo i maksymalny poziom mają osiągnąć za około pięć lat. Obecnie moce logistyczne Śnieżki pozwalają na wyekspediowanie do 800 palet na dobę.

– Budowa centrum logistycznego zapewni nam możliwość dalszego rozwoju przez wiele następnych lat – komentuje Piotr Mikrut, Prezes Zarządu FFiL Śnieżka SA. – Obecnie prowadzimy dystrybucję z kilku lokalizacji, docelowo będziemy mogli obsługiwać rynek z jednej, co przełoży się na większą efektywność i niższe koszty. Będzie to największa w skali 15 lat inwestycja naszej Spółki.

Budowa ruszy bezpośrednio po zakończeniu przygotowań projektowo-administracyjnych. Oddanie do użytku Centrum Logistycznego Śnieżki zaplanowano na pierwszą połowę 2020 roku.

Kompozycja budynku centrum logistycznego opiera się na dynamicznym zestawieniu dwóch głównych brył funkcjonalnych: części magazynowej, w tym wysokiego składowania oraz części biurowej o charakterze administracyjnym. Część biurowa przewieszona nad układem doków (miejsc załadunku) oraz strefą wejściową jest skierowana na główny kierunek najazdu podkreślając reprezentacyjną strefę głównego wejścia. Prosty układ funkcjonalny został ukształtowany w sposób spójny z bryłą, zachowując postmodernistyczny charakter obiektu. Dynamiki dodaje przebijający się przez część biurową transparentny pion komunikacji, tworząc zapraszającą do odwiedzenia reprezentacyjną strefę wejściową.