Strona domowa » DĘBICA » Potrafią nieźle namieszać

Potrafią nieźle namieszać

Krzysztof Kalita z Dębicy znalazł się w półfinale trzeciej edycji polskich eliminacji do najbardziej prestiżowego konkursu barmańskiego na świecie, World Class Competition. Krzysztof pracuje w krakowskim lokalu Kraina Szeptów. Po drugiej stronie ulicy znajduje się drink bar „Z ust do ust”, którego współwłaścicielem jest dębiczanin Michał Kędzior, a pracujący tam Sara Kowalczyk  z Jasła oraz Andrzej Rachwalski to kolejni półfinaliści konkursu. Półfinałową trzydziestkę wybrało międzynarodowe jury na podstawie nadesłanych receptur koktajli.

 Kolejne etapy krajowego konkursu wyłonią Barmana Roku World Class Poland, który zmierzy się w Meksyku z konkurentami z 60 państw. Do Top 30 konkursu z Podkarpacia zakwalifikował się także Karol Jarosz z Brzozowa, którego koktajli można skosztować w Hotelu Nafta w Krośnie i Patryk Orzechowicz z Jasła, reprezentujący bar Augusta w Krakowie.

W ramach eliminacji do półfinału kandydaci wzięli udział w szkoleniach prowadzonych przez polskich finalistów światowego konkursu World Class z poprzednich lat. W sumie w warsztatach udział wzięło 1000 barmanów z całej Polski. Po półfinałowym zjeździe barmańskim, który odbędzie się w kwietniu br., jury wyłoni finałową dwunastkę, zaś polskiego Barmana Roku 2017 i finalistę globalnego konkursu World Class w Meksyku poznamy pod koniec maja.

World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści konkursu podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W 2016 roku na globalne finały World Class w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński z Warszawy. Rok wcześniej w światowych zawodach w Kapsztadzie wziął udział Mateusz Szuchnik, również ze stolicy. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.

W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum i tytuł Barmana Roku Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Francji, Japonii, Stanów Zjednoczonych, Hiszpanii, Australii, Wielkiej Brytanii oraz Grecji. Przedstawiamy sylwetki półfinalistów z Podkarpacia. Karol Jarosz ma 26 lat, za barem od 7 lat. Pochodzi z Brzozowa, pracuje w barze Hotelu Nafta w Krośnie. Barmaństwo to jego zawód i hobby. Ukończył technikum o tym profilu oraz kilka kursów i już w trakcie nauki szlifował umiejętności, uczestnicząc w zawodach barmanów. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy. Krzysztof Kalita ma 29 lat, za barem od 5 lat. Pochodzi z Dębicy, pracuje w pubie Kraina Szeptów w Krakowie. Zaskoczony propozycją pracy jako barman, podjął wyzwanie i szybko zakochał się w tym zawodzie. Jako samouk, z wielką pasją do smaków i umilania ludziom czasu, zgłębia wiedzę, poszukuje inspiracji i eksperymentuje. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy. Sara Kowalczyk ma 25 lat, za barem od 4 lat. Pochodzi z Jasła, pracuje w lokalu „Z ust do ust” w Krakowie. Jest magistrem turystyki i rekreacji. Dorywczą pracę jako barmanka w czasie studiów zamieniła w zawód i pasję. W konkursie World Class Poland startuje po raz pierwszy, jedna z trzech kobiet w Top 30. Patryk Orzechowicz ma lat 27, za barem od 6 lat. Pochodzi z Jasła, pracuje w barze Augusta w Krakowie. Swoich sił jako barman spróbował w czasie studiów, w klubach studenckich, a następnie ukończył kurs w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów w Krakowie. Zaskakuje gości nie tylko smakiem koktajli, ale także pokazami flair. W konkursie World Class Poland startuje pierwszy raz.