Strona głowna » Gospodarka » Pierogi z certyfikatem tradycji

Pierogi z certyfikatem tradycji

Pierożki pieczone z mięsem oraz pierożki pieczone z kapustą i grzybami otrzymały certyfikat „Jakość Tradycja”. Firma Taurus po raz kolejny sięgnęła do regionalnych tradycji kulinarnych. Przepisy na wyróżnione pierożki pochodzą od gospodyń wiejskich z okolic Pilzna.

– Podstawą produkcji jest ciasto drożdżowe produkowane w tradycyjny sposób z tych samych co przed laty składników – zdradzają pracownicy firmy. – Nadzienie przygotowywane jest również z naturalnych składników: mięsa, cebuli, kapusty, grzybów i naturalnych przypraw. Nie są dodawane żadne zamienniki i substancje wspomagające proces produkcji.

Znak „Jakość  Tradycja” na Podkarpaciu posiada 14 produktów z 5 firm. Aby otrzymać certyfikat trzeba spełnić szereg restrykcyjnych warunków jak m.in.: zachować wysokie standardy produkcyjne  lub zadbać o wyjątkowe cechy produktów. Surowce naturalne używane do produkcji wyrobu ubiegającego się o znak ,,Jakość Tradycja” muszą być w pełni identyfikowalne i powinny pochodzić z gospodarstw ekologicznych lub z gospodarstw stosujących dobrą praktykę rolniczą i dobrą praktykę hodowlaną z wyłączeniem GMO. Wytworzone produkty muszą się charakteryzować się tradycyjnym składem lub sposobem wytwarzania bądź szczególną jakością wynikającą z ich tradycyjnego charakteru. W tym kontekście słowo tradycja oznacza, ze produkt może pochwalić się historią obejmującą co najmniej dwa pokolenia, co jest równoważne z 50 latami.