Strona głowna » Gospodarka » Masarnia z nominacją do Orła Agrobiznesu
SONY DSC

Masarnia z nominacją do Orła Agrobiznesu

Robert Mucha, wójt gminy Jodłowa oraz Roman Warzecha, przewodniczący Rady Gminy wręczyli 22 kwietnia br. właścicielce Zakładu Handlowo – Produkcyjno – Przetwórczego Aleksandra Leja i Wspólnicy nominację do nagrody „Orzeł Agrobiznesu”. Aleksandra Leja nie kryła zadowolenia z nominacji.

Nagroda „Orzeł Agrobiznesu” przyznawana jest od  grudnia 2001 roku  firmom  z branży rolno-spożywczej i jej otoczenia, firmom handlowym, placówkom gastronomicznym oraz bankom działającym na rzecz agrobiznesu za odniesiony sukces rynkowy.

 W każdej edycji wręczanych jest maksymalnie 15 nagród  starannie wybranym firmom i bankom, które wcześniej uzyskały nominację do nagrody na podstawie rekomendacji m.in. samorządów lokalnych. Do tej pory wręczono 399 statuetek Orłów Agrobiznesu w 54 edycjach, 36 Orłów Agrobiznesu Grand Prix i siedem laureatów Orła Agrobiznesu Super Grand Prix. Od grudnia 2013 wprowadzony został trzeci stopień nagrody – Orzeł Agrobiznesu Super Grand Prix za wybitne osiągnięcia rynkowe. Nowej nagrodzie towarzyszy Koryfeusz Orłów Agrobiznesu – nagroda dla szefów firm i banków – zdobywców Orła Agrobiznesu Super Grand Prix. Organizatorem konkursu o Orła Agrobiznesu jest warszawska Agencja Promocyjno-Wydawnicza EMS.

Kapituła nagrody „Orzeł Agrobiznesu” pod honorowym patronatem posła do Parlamentu Europejskiego Jarosława Kalinowskiego na posiedzeniu w dniu 14 marca 2016 r. przyznała nominację do nagrody Orzeł Agrobiznesu 2016 dla Zakładu Handlowo-Produkcyjno-Przetwórczego Aleksandra Leja i Wspólnicy.

Zakład Handlowo-Produkcyjno-Przetwórczy Sp. j. Leja A. i Wspólnicy  działa na rynku masarskim od 1993 roku. Specjalizuje się w wyrobach wędliniarskich typowo tradycyjnych. Sztandarowym wyrobem jest kiełbasa wiejska jodłowska – jest to wyrób o doskonałym walorze smakowym, oparty na tradycyjnej recepturze oraz najwyższych gatunkowo składnikach takich jak min. mięso wieprzowe klasy pierwszej. Ponadto zakład produkuje szynkę wędzoną jodłowską, salceson jodłowski, pasztetową jodłowską oraz kaszankę jodłowską. Wieloletnia tradycja oraz doświadczenie, sprawdzone i niezmienne receptury oraz tradycyjne metody wytwarzania gwarantują najwyższa jakość produktów oraz niezapomniany smak.  Kiełbasa jodłowska 1 lipca 2013 roku została wpisana na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.