Przystawka mus z bakłażana z pasztetem z czerwonej fasoli i orzecha włoskiego rozpoczęła 29 listopada w dębickiej restauracji „SteakHouse” kolację z Dianą Sargsyan – Volokhovą, finalistką drugiej edycji polskiego Master Chef’a. Następnie dębiczanie mogli smakować roladkę z bakłażana z serem bryndzą, orzechem włoskim i czerwoną papryką.
– Łączę w swojej kuchni potrawy kuchni ormiańskiej i gruzińskiej – mówi Diana Volokhova. – Kuchnia kaukaska to przede wszystkim bakłażan, warzywa strączkowe, sery i mięsa. To serwuję w dzisiejszy wieczór w Dębicy. Ser, którym nadziałam bakłażany to podhalańska bryndza, więc jest i polski akcent w smaku.
Podano również grejpfrutową granitę jagnięcinę “Hapama” i faszerowaną dynią pilawem z suszonych owoców granatu. Na deser podano wschodnią napoleonkę z sosem owocowym i płatkami migdałów.
– Do wszystkich dań zaserwowaliśmy białe i czerwone wina gruzińskie – mówi Piotr Bassara, właściciel restauracji „SteakHouse”.
Kaukaskie smakołyki przypadły do gustu dębiczanom. Diana Sargsyan – Volokhova podkreśla, że nie jest szefem kuchni a amatorką zakochaną w gotowaniu. – Ormiańska kuchnia jest wyjątkowa, bardzo zdrowa i bardzo różnorodna – mówi. – Przyrządzanie potraw wymaga wiele wysiłku i zabiera sporo czasu. Nagrodą jest eksplozja wyjątkowych smaków i wspaniały widok potraw.